Jak wybrać wok?

To rodzaj patelni o wysokich ścianach i wklęsłym lub zaokrąglonym dnie, to główne narzędzie w kuchni chińskiej. Wielką zaletą jest to, że jego szerokie ściany pozwalają na akumulację ciepła i większą powierzchnię do gotowania, co było bardzo przydatne w rejonie, w którym powstał, na południu Kantonu (Chiny), około 10 wieków temu. Jego kształt pozwala na przygotowanie w nim niemal każdego preparatu, od zupy, gulaszu, a nawet gotowania na parze.

Jak wybrać dobry wok?

Obecnie można znaleźć woki w różnych cenach, rozmiarach i z różnych materiałów: teflonowe, żeliwne, stalowe, a nawet aluminiowe. Wok musi być wykonany ze stali; marka jest najmniej ważna. Ani teflon, ani nieprzywierające naczynia nie są przydatne. Oczywiście każda osoba musi wybrać wok, który jej odpowiada, według wagi naczynia i kształtu uchwytu, ponieważ sekret stir-frying’u tkwi w nadgarstku, a jeśli jest on ciężki, a uchwyt nie jest wygodny, staje się trudny do manewrowania.

Jak przygotować wok do użycia?

Wszystko zależy od zakupionego woka. Jeśli jest to markowy wok, postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli jest ze stali, to trzeba go utwardzić. Odbywa się to poprzez ogrzewanie całej powierzchni do momentu zmiany koloru (przypalony brąz). Następnie dodajemy olej: chodzi o to, aby wrzący olej pokrył całą powierzchnię woka (należy uważać, aby się nie poparzyć). Po tym czasie zdejmij olej i dodaj sól, aż i ona się przypali. Na koniec usuń sól i umyj tylko wodą.

Aby wok był w najlepszej formie, potrzebuje wysokiej temperatury, czyli kuchenki typu przemysłowego, która uwalnia płomień pod ciśnieniem i pozwala, aby ogień uciekał po ściankach woka i do wnętrza woka – odpowiedzialny za dymny smak, który tak bardzo kochamy. W http://www.pikantna.pl poznasz najsmaczniejsze przepisy na potrawy z woka. Ale oprócz ciepła, potrzebujesz dobrej łopatki lub chochli, która pozwala pracować w pewnej odległości od ognia. A ponieważ chochle są w większości wykonane z metalu, tym wygodniej jest używać woka, który nie jest ani teflonowy, ani nieprzywierający.

Jak dbać o wok?

Zaelcamy, aby nigdy nie używać detergentów, a jedynie umyć go ściereczką i zimną wodą zaraz po użyciu, dzięki czemu łatwiej jest usunąć pozostałości. Wystarczy odrobina wody i ręcznik papierowy, aby był gotowy do kolejnego użycia. Jeśli jednak należysz do osób, które nie używają woka często, powinieneś utrzymywać go w stanie lekko naoliwionym: po wyczyszczeniu go wodą, osusz go i przetrzyj całą powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Dzięki temu nie będzie rdzewieć.